Over Huub Glas

Harmonieus

Huub-Glas-3-211x300Van jongs af aan ben ik gedreven om mensen mooie gezamenlijke resultaten te laten bereiken in een goede harmonieuze sfeer. Dit gebeurde al op de middelbare school, op de voetbalclub en tijdens mijn studie. Op de TU Delft verbond ik de civiele techniek met maatschappelijke processen. Samen met mede-studenten bedacht ik daartoe onderwijsprogramma’s, waarover we discussieerden met hoogleraren. Het meest intrigerende vak van mijn opleiding vond ik groepsdynamica, ofwel sociale psychologie.
Dat vak gebruik ik nog steeds het meeste van alle tweeëntachtig vakken, die samen mijn studie vormden.

Als civiel ingenieur deed ik meer dan vijfentwintig jaar ervaring op met organisatie-, bouw-, water- en milieuvraagstukken bij de overheid en in het bedrijfsleven. Het fascineert mij hoe mensen binnen projecten samen tot harmonieuze en duurzame resultaten komen. Via diverse publicaties, o.a. in de boeken ‘Managen van processen’ (2001) en ‘Projectmanagement nieuwe invalshoeken’ (2011), heb ik anderen deelgenoot gemaakt van mijn bevindingen met projectmanagement.

Duurzaam

Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen. Ik zet mij bij organisaties als projectleider, trainer en coach in om duurzame resultaten te bereiken.

Deugdelijk

Aan de ene kant heeft deugdelijk werk iets van voortreffelijkheid in zich. Dat sluit aan bij mijn drijfveer naar perfectionisme. Iets moet gewoon heel goed zijn, moet zorgvuldig zijn, moet strak zijn. Aan de andere kant gaat deugdelijk over de houding, de attitude waarmee je dingen doet. Het gaat over de drijfveren die je inzet, over je behoeftes en over je diepere zelf, die je altijd meeneemt. Het gaat ook over de wens om het diepere zelf van andere mensen te leren kennen en daarmee in connectie te komen.

Ik vind het mooi om deze twee elementen voor elkaar te krijgen. Compassie is daarbij voor mij een belangrijke graadmeter om na te streven en in te zetten, daar vind ik de diepere betekenis van deugdelijk werk. Als je compassie voelt, dan lever je deugdelijk werk.

Resultaatgericht

Ik ben resultaatgericht en hou van het perspectief dat er een resultaat in zicht is. Bij bouwprocessen en bij projecten vind ik dat heel mooi. Ze hebben een eind en leveren altijd iets tastbaars, iets fysieks op. Dat doet me plezier. Het maakt niet uit, of het de Westerscheldetunnel is, of een prachtige volière in het centrum van Rotterdam of een goed georganiseerde Resto-avond met tevreden mensen aan tafel.

Als teambuilder zie ik deze resultaten bij processen die zich bij mensen afspelen. Ik geniet ervan, als ze sprongen en stappen maken!