2021

Het afgelopen jaar, 2020, was een jaar van loslaten, vernieuwen en vertrouwen, eindigend met drie mooie opdrachten, die in het eerste kwartaal van 2021 doorlopen.
Die ontwikkelingen vervullen me met dankbaarheid. Het is iedere keer weer wonderlijk om te ervaren hoe het leven zich ontvouwd en hoe ik me daarin kan plooien.

Loslaten. In 2018 en 2019 heb ik me stevig verbonden aan Mijnwater. Ik meende dat daar een langdurige, boeiende, uitdaging zou liggen. Het daar ontwikkelde prachtige concept van (duurzame) energietransitie, gebaseerd op 5e generatie energienetwerken, heeft me stevig te pakken gekregen. Daarin zie ik kansen om te komen tot vernieuwing van onze manier van leven in steden, tot vernieuwing van de bouwsector, tot circulair ontwerpen en bouwen, tot…. eindeloos.
Tot mijn verrassing heb ik het bedrijf losgelaten… en ook het mooie, inspirerende en boeiende Zuid-Limburg. Geleidelijk aan merkte ik dat mijn dagelijkse projectleiderswerk steeds meer werd gedomineerd door financieel rendement. Er kwam minder ondernemingsruimte om mijn visie op maatschappelijk verantwoord ondernemen waar te maken. In deze levensfase is die visie voor mij erg belangrijk. Dus heb ik vanaf 1 mei 2020 Mijnwater als inspiratiebron losgelaten.

Vernieuwen. Eind maart 2020 hebben we de knoop doorgehakt en zijn we begonnen met de verbouwing van ons huis in Vught. We hebben in ruim 2 1/2 jaar een ambitieus plan bedacht. Dat is gericht op
– comfort en een veilig binnenklimaat,
– levensloopbestendig,
– natuurlijke bouwmaterialen,
– circulariteit en
– …. los van aardgas.
Het is een bijzonder proces om niet alleen te adviseren of concepten uit te denken voor een verduurzaamde woning, maar de consequenties ervan zelf aan den lijve te ervaren. Het werd een bijzonder leerzame zomer! Na ruim 6 maanden bouwactiviteit in huis is het gelukt.
In die periode was het nauwelijks mogelijk om er nog opdrachten bij te kunnen doen.
Toch hebben we in 2020 nog veel nieuwe zaken opgepakt:
– Burgerinitiatief KANT in Vught, Helvoirt en Cromvoirt is gestart, gericht op het stimuleren van particulieren om hun tuin, balkon of dak meer klimaatadaptief te maken;
Zonnemaatje, ruim 2.100 zonnepanelen in een zonneweide in Haaren (N.B.), zijn eind 2020 gebouwd
Kameraden, de Bossche stichting die generaties bijeen brengt en mensen van verschillende generaties van elkaar wil laten leren. In 2021 vindt doorontwikkeling plaats op basis van een verkregen subsidieaanvraag uit 2020.
Bij alle drie de organisaties ben ik in de loop van 2020 toegetreden tot het bestuur. Zo blijf ik stevig geworteld in mijn eigen woonomgeving.

Vertrouwen. De verbouwing vergde een forse investering en daarmee ook een aanslag op het ondernemingskapitaal. Het loslaten van Mijnwater in Coronatijd was een risico maar prikkelde het vertrouwen dat mijn omzet zich zou herstellen. Toen de verbouwing geleidelijk in de eindfase kwam ontstond gelukkig ook het perspectief op nieuwe opdrachten.
Inmiddels zijn dat drie prachtige uitdagingen:
– uitwerken van een energienet oplossing voor de gemeente Tilburg, in samenwerking met een sterk team van professionals, waarmee we in de toekomst nog meer van dergelijke opdrachten kunnen doen
– begeleiden van het proces Samen Synchroon Asset management bij de Provincie Noord-Brabant, infrastructuur, gericht op het verder implementeren van de werkwijze waarmee de provincie haar bedrijfsmiddelen (wegen en areaal) beheert
– ondersteunen van de ontwikkeling binnen de Unie van Waterschappen van de Strategie Circulaire Waterschappen.
Stuk voor stuk boeiende opdrachten die, in mijn ogen, betekenisvol zijn voor onze maatschappij en de ontwikkelingen en uitdagingen waarvoor we staan. Maar ook opdrachten die mij prikkelen en uitdagen en daarvoor voel ik me dankbaar.

Er bestaat geen onder- of bovenwereld

Geen goede of slechte wereld

Er is maar één wereld

En die maken wij samen

Wij wensen jou en de jouwen

voor 2021

een wereld in verbondenheid

3 gedachten over “2021

  1. Jan WM Verstijnen

    Mooi blog Huub.
    Nu jij wat je losliet in 202 én hebt opgepakt in 2020 allemaal in deze blog bij elkaar zet heb je een giga grote ommezwaai gemaakt. Daaruit spreekt durf en moed en doorzettingsvermogen.
    Ik wens jou en Marleen een gezond en succesvol vervolg van jouw ingeslagen weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.