En nu…2019 in

Het jaar 2018 wil ik een jaar van consolidatie noemen. Niet dat alles nu stil staat of tot stilstand is gekomen, verre van dat! Eind 2017 was er veel in beweging, ik wist niet goed wat voor nieuw werk er op mijn pad zou komen, een mooie periode van twee jaar (meer dan) voltijds werken bij Resto VanHarte was plotseling tot een einde gekomen. En dat juist op een moment waarvan ik dacht nog lang daarmee verder te kunnen.

Rond de vorige jaarwisseling heb ik veel nagedacht over hoe ik verder wilde. Twee grote maatschappelijke bewegingen vind ik zo belangrijk, dat ik er graag aan wil bijdragen:
– klimaatadaptatie en de transitie naar (duurzame) energie
– onbedoelde armoede, schulden en eenzaamheid, waarmee (te) veel mensen te maken hebben.

Het is in 2018 gelukt om beide bewegingen bij elkaar te brengen in, voor mij, boeiende uitdagingen, waarvan ik verwacht dat ik ze mee kan nemen naar het jaar 2019.
In maart 2018 bood Mijnwater B.V. me de kans om mee te helpen aan de energietransitie. Wat een geluk! En dat nota bene bij een van de meest innovatieve, uitdagende, bedrijven op energiegebied van Nederland (en misschien wel van Noord-West Europa). Ik voel me dankbaar dat ik mag meedoen en dat ik mijn bijdrage als projectmanager mag leveren. We hebben dit jaar al veel mooie dingen gedaan, ik zie zoveel kansen om industrie, wonen, zonne- en windenergie en geothermie stevig aan elkaar te verbinden. Er zijn enorme kansen voor slimme energie-uitwisseling en met de slimme business casus van Mijnwater B.V. is voorspoedige implementatie actueel, en niet alleen in Heerlen, Brunssum en omgeving.

Met de mijnwatertechnologie introduceren we een concept van woningverwarming en -koeling bij huishoudens die van de sociale huur gebruik maken. Via de energietransitie kunnen we dus ook bijdragen aan de verbetering van woon- en leefomstandigheden en kunnen we mensen bereiken om hen te helpen hun leven op te bouwen. Zo komen, in eerste instantie onverwacht, mijn twee wensen voor maatschappelijke innovatie bijeen.

Naast het werk voor Mijnwater heb ik ruimte om initiatieven op sociaal-maatschappelijk gebied te ondersteunen. Zo ben ik Stichting Kameraden in Den Bosch gaan helpen, dat zich richt op het  terugbrengen in het straatbeeld van jongeren en ouderen, die samen dingen ondernemen en elkaar ten dienst zijn. En samen met Bernadette Meulens heb ik gewerkt aan het introduceren van de maatschappelijke beweging Humancipatie in de vorm van begeleiding en training van mensen die een stevige steun in de rug kunnen gebruiken om weer zelf hun weg in dit leven te vinden. Want iedere mens is uniek, humaan en leeft! Die slogan is zo kernachtig waar! En geeft aan hoe we naar iedere mens moeten kijken, ongeacht welk oordeel dan ook, dat je over iemand hebt.

Verder heb ik me aangesloten bij Water Natuurlijk en doe ik mee aan de verkiezingen voor het waterschapsbestuur, op 20 maart 2019, in het beheersgebied van Waterschap de Dommel. Het water blijft me trekken en ik heb het gevoel dat ik daaraan wat bij te dragen heb. Het zal toch geen toeval zijn dat ik juist meehelp om met (mijn)water energie te brengen in de leefomgeving van mensen! Ik wil me inzetten om vanuit de waterwereld klimaatadaptatie serieus te nemen en bij te dragen aan de energietransitie. De waterwereld kan op dit gebied nog zoveel meer doen dan alleen haar primaire taken uitvoeren.
Deze ambitie vertaal ik ook graag lokaal. Met een groepje gedreven mensen uit Vught, Helvoirt, Haaren en Oisterwijk bedenken we kleine acties en activiteiten, die de aandacht richten op de inwoners van onze dorpen om tuinen te ont-tegelen, water af te koppelen en een groter bewustzijn te creëeren hoe je zelf kunt bijdragen aan waterbeheer rondom je eigen tuin en huis. Zo willen we in actie komen als reactie op de grote droogte die we deze zomer hebben ervaren. Op 20 oktober 2018 organiseerden we bijvoorbeeld een mooie wandeling met als thema Vught en het water! En ik denk ook weer wat mee met het prachtige Levend Water project in Tilburg van Lucy Bathgate.

Ik geloof in (sociaal) ondernemerschap om veranderingen in onze maatschappij teweeg te brengen. Ook in 2018 heb ik zulke prachtige voorbeelden gezien. Meer dan ooit is het van belang om NU in actie te komen. Begin dit jaar hebben we intens samengewerkt met enkele bevlogen mensen uit Tilburg e.o. om een (regionaal) servicepunt voor sociale ondernemingen te  ontwikkelen. Het plan is (nog) niet in goede aarde gevallen, maar het ligt voor mijn gevoel te wachten op een 2e kans in 2019 of 2020. De vraag is er en de noodzaak is er ook om de krachten van sociale ondernemingen en organisaties met een sociaal hart te verbinden. Zowel in Den Bosch als in Tilburg zie ik dat zoveel prachtige mensen actief zijn, die verschil maken voor mensen die het moeilijk hebben in onze, voor velen, ingewikkelde maatschappij. Van een fraai voorbeeld zijn we dit jaar ook lid geworden, Herenboeren, zodat we dagelijks weten welke gezonde groenten, fruit en vlees we eten.

In 2018 heb ik me gevestigd in Vught. Het was een flinke stap om niet langer Helvoirt (dat was het sinds 1969) als mijn woonplaats te hebben. Gelukkig is het maar zo’n 6 km verderop en blijf ik actief in het dorp waarin ik ben opgegroeid. Ik voel me bevoorrecht dat Marleen van Tilburg en ik dit jaar hebben besloten met elkaar te trouwen en samen een huis te delen in Vught. Dat huis, uit 1948, willen we in 2019 verduurzamen tot een energie-neutrale woning. De renovatie zal veel van onze aandacht en creativiteit vergen.
We kijken in grote dankbaarheid terug op een fantastisch huwelijksfeest, dat we onder grote belangstelling, op 26 mei 2018 mochten vieren. Eens te meer zal 2018 een jaar zijn om nooit te vergeten!!

Marleen en ik wensen jullie een liefdevol 2019 en we wensen des te meer:
– IJsberen op de Noordpool. Als de ijsberen kunnen overleven op de Noordpool dan hebben we de klimaatverandering kunnen keren, we vinden het belangrijk dat deze prachtige dieren daar kunnen blijven dat ze ons niet zelf komen vertellen dat we te laat zijn. De ontmoeting met een echte ijsbeer in onze tuin wordt immers niet de mooiste dag van ons leven.
– Elke dag een fijne reden om op te staan. Dit wordt Ikigai genoemd en boeit ons beiden enorm: we kunnen langer en gelukkig leven als we weten waarom we dat doen. Zin in het leven en zin aan het leven, we zien helaas zoveel mensen die moeite ervaren om deze zin te zien en voelen.
– Buiten is van iedereen, iedereen naar buiten. We zien dat mensen zich steeds meer op hun eigen omgeving richten: binnen, de computer, maar ooit komt het moment dat de muren op je af komen. We hebben die verhalen (te) veel gehoord. We wensen iedereen toe dat je erop uit trekt, naar buiten, de natuur in, de straat op, mensen ontmoeten en contact leggen in een veilige, prettige en uitdagende omgeving. Op de totaal vernieuwde website van Marleen staan prachtige voorbeelden. En deze ambitie is ook een zeer goede reden om in maart 2019 te stemmen op Water Natuurlijk bij de Waterschapsverkiezingen.
Geniet van het leven en geniet van 2019.

1 gedachte op “En nu…2019 in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.