En nu verder… 2016 in

Het jaar 2016 ligt voor me als een groot, open veld. Er kan van alles gebeuren, weinig is zeker en in een optimistische bui klinkt dat als een groot, kansrijk, avontuur. Maar ook in een minder optimistische bui voel ik vertrouwen dat de goede dingen voor mij op mijn pad zullen komen.
Ik mag leren omgaan met onzekerheid en dat is voor de man die ooit beweerde een ‘control-freak’ te zijn een uitdaging. Mooi ook om in het jaar, waarin ik 55 hoop te worden nog zoveel te mogen leren en nieuwe dingen te mogen ervaren. Het houdt me jong, energiek en creatief.

Foto720-33MNMFVK

De eerste helft van het jaar 2015 stond, onverwacht, bol van zorg en verdriet. De gezondheid van mijn levenspartner, Hannie, ging in februari en maart snel bergafwaarts. Daar hadden we beiden geen rekening mee gehouden. We waren juist bezig om nieuwe perspectieven te creëren, oplossingen voor haar ziekte. Dat ze op 8 april 2015 overleed is iets, die ik moeilijk kan bevatten. Die realiteit is er nu al bijna 9 maanden en ik sta voldoende met mijn benen op de grond om te snappen en aanvaarden dat het zo is. Dat ervaar ik ook dagelijks in huis. Er is kennelijk een hogere bedoeling voor haar en mij om mee om te gaan en daar had ik geen rekening mee gehouden… Ik blijf met open ogen om me heen kijken om te (be)zien wat me nu te doen staat. En eerlijk is eerlijk, dat heeft in 2015 toch al weer veel mooie momenten opgeleverd.
Mijn mantelzorgactiviteit duurde in het eerste half jaar van 2015 nog voort, omdat ook de gezondheid van mijn vader snel achteruit ging. Gelukkig heb ik, als zelfstandig ondernemer, een leven gecreëerd, waarin ik hem tot op het laatst goed heb kunnen bijstaan. Ik voel dankbaarheid voor de mogelijkheden die ik heb. Op 13 juni 2015 is hij overleden.
En na de uitvaart eindigde plotseling het traject als mantelzorger. En dat was weer een vreemde ervaring. Mijn vaders huis werd snel verkocht en daardoor kon ik me, hals over kop, in de zomer gaan wijden aan opruimen en het ordenen van de familiegeschiedenis, die zich in dat huis in de loop van ruim 45 jaar had opgebouwd. Die lange zomer heeft me goed geholpen om alles een plaatsje te geven.
Vanaf september heb ik me gestort op twee belangrijke projecten, die op dat moment op de rol stonden: het BelsLijntje en Resto VanHarte. Die activiteiten hadden van mij in de voorafgaande maanden, met enorm veel begrip en steun van mensen om me heen, niet de aandacht gehad die ik ze wel wilde geven. Op 13 september 2015 is de 3e editie van het Cultureel Fietsevent BelsLijntje verreden en in de maanden september en oktober stond het bol van activiteiten rondom Resto VanHarte in Den Bosch en Tilburg. In de afsluitende vier maanden van 2015 hebben we een flink aantal bijzondere avonden met Resto VanHarte kunnen verzorgen voor heel veel verschillende mensen. Daar ben ik trots op, dat we dat samen met het sterk gegroeide team van beroepskrachten en vrijwilligers tot een goed einde hebben gebracht.

Tijdens de Kerstdagen heb ik in volledige rust kunnen terugkijken op het bizarre jaar 2015. Ik ben verrast en verbaasd over de veerkracht die ik in me heb en over de kracht om me uitgedaagd te voelen door nieuwe kansen en mensen om me heen. Ik voel me in mijn element tussen mensen. Daarom spreekt het werk voor Resto VanHarte me zo aan. En heb ik kunnen genieten van de opdrachten in het Tilburgse stadslandbouw netwerk, voor de Rotterdamse afvalwaterketen en voor het Netwerk Afvalwater Delfland. Ik heb mooie bijeenkomsten helpen organiseren, waarin mensen helemaal zichzelf mogen zijn en met vrije aandacht kunnen bijdragen aan visies en strategieën voor verduurzaamd waterbeheer.
Er hebben heel veel mensen kennis gemaakt met de kracht van Resto VanHarte. Ik vind het bijzonder inspirerend om mensen bij elkaar te brengen, die merken dat ze in eenheid meer voor elkaar krijgen dan als individu.

Ik hoop dat in 2016 veel en vaak te mogen doen! Het is zo mooi om samen met mensen inspiratie te vinden om mooie resultaten te kunnen neerzetten! En plekken te creëren, waar bijzondere gebeurtenissen plaatsvinden of kansen worden gecreëerd. Dat wens ik iedereen ook toe in 2016 en zo heb ik het op mijn  nieuwjaarswens ook verwoord.
We gaan zien wat 2016 brengt. We hebben mooie plannen gemaakt om in 2016 met Resto VanHarte op meer dan drie plaatsen in Den Bosch 2 dagen per week open te zijn. En eind januari / begin februari horen we of ons voorstel aan de gemeente Tilburg om bijna dagelijks open te gaan met Resto VanHarte mag doorgaan…. Of dit allemaal lukt en mag is cruciaal voor de invulling van mijn jaar 2016.

De website van Zeven Deugden heeft in 2015 weinig aandacht gekregen. Ik hoop tijd en ruimte te vinden om in 2016 de site helemaal actueel te houden en goede informatie te verschaffen. Ik hoop dat u mijn avontuur voor 2016 wilt volgen of mede vorm wilt geven.

2 gedachten over “En nu verder… 2016 in

 1. Huub Glas

  Huub,
  Wat mooi dat je zoveel kracht en liefde in het jaar 2015
  gegeven aan de mensen die je heel erg dierbaar waren.
  Wij wensen je een heel mooi en een krachtig 2016 toe.
  Liefs Joop&Lenie

 2. Huub

  Op 7 januari is door de gemeente Tilburg bekend gemaakt dat er subsidie wordt verleend aan VanHarTe om vanaf april 2016 (bijna) dagelijks een maaltijdvoorziening voor minima te organiseren in de stad. We gaan voorbereidingen treffen om dit allemaal goed te organiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.