2013: Jaar van vernieuwend ondernemerschap

De eerste gedachte bij ondernemerschap gaat dikwijls uit naar het opzetten, uitbreiden of leiden van een onderneming. Misschien denk je daarbij nu  aan een bedrijf, gericht op winst of aandeelhouderswaarde. Je loopt wellicht rond met het beeld van ondernemers als rijke mensen met mooie auto’s en fraaie huizen. Het afgelopen jaar heb ik dankzij mijn, persoonlijke, investeringen in ondernemerschap mogen leren en ervaren dat dit een eenzijdig beeld is. Een beeld dat door ons zelf is gecreëerd door eindeloze herhaling van verhalen. Ik wil je nu meenemen naar mijn visie over vernieuwend ondernemerschap door daar iets anders  naar te (willen) kijken.

 

Nieuwe vormen van ondernemerschap

Ik zie dat de wereld van nu vraagt om ondernemerschap, niet alleen in bedrijven, maar ook privé, in vrijwilligerswerk, bij overheden en non-profit organisaties. Er ontstaan op buurt- en wijkniveau nieuwe initiatieven, los van bezuinigende gemeenten en met inzet van bedrijven en particulieren die op andere manieren willen investeren. Er ontstaan wijkondernemingen, waarin mensen elkaar willen en gaan ontmoeten. Grote ondernemingen en instellingen vragen aan hun medewerkers om eigen verantwoordelijkheid te nemen. Zekerheden verdwijnen als sneeuw voor de zon, net als de organisatieprincipes, die nog stammen uit het begin van de vorige eeuw. Er wordt gevraagd om flexibiliteit, het nieuwe werken, andere vormen van samenwerken en om inlevingsvermogen in (het werk van) collega’s. Er wordt gevraagd om maatschappelijke verantwoord ondernemen. En we gaan met en van elkaar leren hoe we dat het beste kunnen doen. We werken intensief in netwerken (vlechtwerken) waarbij grenzen van organisaties en bedrijven snel vervagen.

 

Ondernemingszin

Er zijn eindeloze mogelijkheden om ondernemingszin te tonen en dit te vertalen naar ondernemerschap. De individuele vrijheid van mensen om te kiezen en te handelen is nog nooit zo groot geweest en wordt iedere dag groter. Gesteund door technologie, een vernieuwd bewustzijn en door het instorten van economische bolwerken kunnen en mogen we als individu zelf creëren. Alle benodigde ingrediënten om ondernemend te zijn liggen voor het oprapen en dat biedt kansen voor vernieuwing en persoonlijke ontplooiing. En dat kun je helemaal zelf doen!! Vanuit een groeiend persoonlijk bewustzijn.

 

De onderstaande reflectiekaart uit het Deugdenproject, waarin ik  actief participeer, illustreert treffende wat ondernemingszin is.

De tekst van deze reflectiekaart geeft precies aan waar ik in geloof! Mijn sleutelwoorden zijn: creativiteit en originaliteit, stoutmoedigheid (lef), verantwoordelijkheid nemen en daarop aanspreekbaar zijn. En dan wil ik de kaart nog aanvullen met compassie, harmonie en duurzaamheid. Zo wil ik leven en ondernemen.

 

Ondernemerschap in 2013

In 2012 heb ik de kiemen mogen leggen en hierover met heel veel mensen mogen spreken om samen kansen te verkennen. Er zijn zoveel mooie mensen in deze wereld! Als je ze wilt zien en als je wilt samenwerken dan kunnen we ondernemingszin concreet maken in ondernemerschap: tastbare resultaten. En in 2013 wil ik gaan oogsten!

Ik wil me in 2013 inzetten voor het gebruiken van openbare buitenruimtes om mensen met elkaar in contact te brengen, om samen voedsel te verbouwen, om bewuster met energie om te gaan, om verhalen te vertellen, om te leren, om te spelen in een natuurlijke omgeving en om samen verantwoordelijkheid te nemen voor openbare ruimte in onze samenleving: samen wijkondernemingen en coöperaties op te zetten. Maatschappelijk verantwoord ondernemerschap tonen!

En ik wil me in 2013 inzetten om mensen te leren hoe ze kunnen samen werken, vanuit hun talenten, vanuit de ontdekking van hun persoonlijke kracht. Ik wil mensen helpen ondernemerszin te exploreren, te ontdekken en toe te passen in hun eigen werk of in hun eigen onderneming. Ik heb het afgelopen jaar zoveel mensen mogen helpen om die kracht te (her)ontdekken. Dat maakt me blij en doet me deugd! Zoveel mensen hebben mij geholpen om mijn kracht te zien. Ik ben hen dankbaar en leef in voordurende verwondering over de mooie dingen om mij heen.

 

Een toe-reikend 2013

Dus is 2013 het jaar van vernieuwend ondernemerschap: voor mij en voor iedereen. We zullen leren wat voor ons toereikend is en daar verantwoordelijkheid voor leren nemen. En we zullen toerijkingen doen naar elkaar. Een beetje naar elkaar overhellen en steunen op elkaar. De basis voor samenwerking. Ik wens iedereen een toe-reikend 2013.

 

5 gedachten over “2013: Jaar van vernieuwend ondernemerschap

 1. Rik Konings

  Beste Huub,

  Dank voor het woorden geven aan wat je bezig houdt.

  Ik geloof met jou in vernieuwend ondernemerschap en deel je visie dat mensen in al hun diversiteit in verbinding en samenwerking het verschil kunnen maken. Ondernemerschap staat voor mij in die zin ook voor initiatief nemen, een visie delen en het lef hebben om op te staan en richting te geven aan een nieuwe toekomst. Mensen zoals jij Huub kunnen er voor zorgen dat er na de jaren van doemdenken en economische teruggang weer ruimte komt voor hoop, zingeving en creativiteit.

  Ik nodig je graag uit om met jouw input bij te dragen aan een Manifest voor het Nieuwe Ondernemen dat we samen met enkele mensen van OndernemersRijk aan het opstellen zijn.

  Ik bied je mijn inzet aan om voor 2013 het jaar van het Nieuwe Ondernemen te maken.

  Hartelijke groet
  Rik Konings
  aanjager van het Nieuwe Ondernemen

 2. Ed Smulders

  Hallo Huub. Proficiat dat je er in bent geslaagd om het veranderingsproces dat je enige jaren geleden in gang hebt gezet om te zetten in concrete doelstellingen. Ik wil daar graag met je over van gedachten wisselen.
  Veel succes en een toe-reikende jaarwisseling gewenst! Ik krijg daarbij het beeld van ‘over de drempel stappen’.
  Groeten, Ed

 3. Janneke Hartveld

  Hey Huub!

  Door zo mooi bij jezelf te blijven, zie je bij jou de synchroniciteit letterlijk. Ik zie jou als pionier van wat er zich de komende jaren in de maatschappij gaat afspelen.

  Er is geen boven en onder meer, maar een ‘samen’. Ieder met zijn eigen unieke kwaliteit.

  Het onvoorwaardelijke vertrouwen dat jij hebt in ieder mens, geeft hoop en kracht. Mensen staan op en komen in actie!

  Ga zo door Huub, ik sta dubbel en dwars achter je!

  liefs,
  Janneke

 4. marianne jonkhans

  Wat verwoord dit mooi wat ik ook al in de lucht ‘voelde hangen’. In mijn omgeving gebeurt al veel in die zin. Op een boerderij zijn vrienden begonnen met een akker, die als groente tuin (o.a. biologisch)als een gezamenlijk project werkt(je investeert mee in de aanplant), waarbij je mag komen werken en 2x p.w. verse groente mag komen ophalen.
  Zelf heb ik enorm veel ideeën maar kom nog net niet tot een degelijke stap zetten. Zelf zit ik meer in de taal van het beeld. Een beeld (2D-3D-4D) vertelt zoveel meer (denk ik) dan taal tot nu toe kan…..Succes met je mooie opzet en de drempel die we allen vast en zeker over gaan. Vrolijke groet marianne

 5. Vincent de Leeuw

  Hoi Huub,

  Erg leuk en inspirerend je te hebben ontmoet op het seminar “De Kracht van Crisis” in de Van Nelle Ontwerpfabriek. Je verwoordt het mooi en ik sta hier helemaal achter. Zoals je weet zijn wij er concreet mee bezig en geven dit vorm in ons KVL 3.0 proces. De reflectiekaart geeft mooi weer wat eigen verantwoording nemen is met lef en creativiteit.

  Hier een stukje uit onze strategiekaart:
  “Wij halen het beste uit onszelf. We zetten het mens-zijn van medewerkers vooraan. Wij inspireren, maken zelf keuzes en nemen verantwoordelijkheid. We tonen lef en zijn helder in onze doelen en intenties. We doen dat goed met kennis en verstand. We ontwikkelen ons voortdurend als mens en als professional. We werken en leven met passie vanuit het hart.”

  Wij dagen mensen en bedrijven uit hun eigen potentieel te ontdekken en continue te blijven ontwikkelen.

  Maak er een mooi inspirerend 2013 van! Dat meer en meer bedrijven het gedachtengoed van vernieuwend ondernemerschap gaan inzien. Succes.

  Hartelijke groet,
  Vincent de Leeuw

  Partner Enthousiaste Klanten,
  KVL Inspiratie Technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.