Nieuw trainingsaanbod voor effectiever samenwerken

Tineke Jacobs van Projectpraktijk.nl stelde in haar artikel  3 Vragen Voor Effectieve Projectteamvergaderingen voor om aan het einde van iedere vergadering ter evaluatie drie vragen te stellen:

  1. Wat werkte er voor jou?
  2. Wat werkte er niet voor jou?
  3. Hoe ga je hier weg?

Laat je team groeien

Effectiever samenwerken vind ik een mooie uitdaging. We vergeten vaak om aan het einde van een vergadering het samenwerkingsproces te evalueren. Snel door naar de volgende afspraak. Het is al zo laat… Projectteamleden stappen op en maken de vergadering niet af met een evaluatie. Als teamleden gezamenlijk, recht vanuit hun hart en met hun volle aandacht, ter afsluiting  de drie vragen van Tineke Jacobs beantwoorden, dan biedt het de kans om een team te laten groeien.

 

 

 

 

Werk samen op gevoelsniveau

In teamvergaderingen met elkaar samenwerken op gevoelsniveau raakt een essentie: de essentie in jou zelf, maar ook de essentie dat creatieve, mooie en voortreffelijke dingen alleen met elkaar samen gerealiseerd kunnen worden. Samenwerken op gevoelsniveau vraagt van de deelnemers moed om zichzelf in alle oprechtheid te laten zien. Samenwerken vraagt ook vertrouwen in jezelf en in een ander. Samenwerken vraagt dus veiligheid binnen een team. Ieder lid geeft zijn eigen grenzen aan en respecteert de grenzen van een ander. Men luistert en doet dat met oprechte aandacht. Voelend, aanwezig bij de ander. Zeker als men voelt dat iets voor een ander lastig is.

Luister waarderend

Luister en spreek waarderend. Laat vanuit jouw waardering blijken dat de mening van de ander er voor jou en voor het team toe doet. Door waarderend samen te werken stel je jouw oordelen uit, ontstaat er ruimte voor elkaar en plaats je jouw ego naar de achtergrond. Probeer eens uit: het is heerlijk om geen taal en tijd te verspillen aan uitleggen waarom iets voor jou belangrijk is of waarom jij gelijk hebt. Minder aandacht voor overtuigen betekent minder aandacht voor jouw overtuigingen. Ga samen op zoek naar gedeelde overtuigingen, die binnen de groep de basis vormen van wat je samen ervaart. deze gedeelde werkelijkheid is het project. Het projectteam is de creator van het projectresultaat.

Deugdelijk trainingsaanbod

Waarderend samenwerken is voor mij gefundeerd op deugden, ofwel persoonlijke zielskwaliteiten van mensen. Iedereen kan zijn persoonlijke kwaliteiten leren onderzoeken, ontwikkelen en inzetten. Door contact te maken met jouw deugden lever je voortreffelijk werk af, zowel inhoudelijk als procedureel. Door jouw deugden te leren onderzoeken, ontwikkelen en inzetten werk je vanuit gevoel samen en vergader je effectiever. De kansen, die deze manier van samenwerken biedt, deel en exploreer ik graag met jou. Samen met het Omega Collectief pas ik de deugden toe in trainingen op het gebied van samenwerking en assertiviteit voor teams en individuen. Ik informeer jou graag over hoe onze trainingen jou en jouw team kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.